Hem / Behandlingar / Estetisk tandvård / Implantat »

Implantat, broar & proteser

Vi kan idag ersätta förlorade tänder med implantat; titanskruvar som vi opererar in i käkbenet. När dessa har läkt fast bygger man tänder i form av enstaka kronor, broar eller hela käkar.

Implantat

Med implantat slipper du som patient avtagbara proteser eller nerslipning av friska granntänder.

Tandläkare Lisa Lindström Rempe opererar enklare tandersättningsfall. Svårare fall skickas till erfarna specialister inom käkkirurgi eller parodontologi. Implantatsystem vi främst arbetar med är Nobel Biocare och Straumann.

Broar

Tillvägagångssättet är ungefär som vid fasader och kronor. Man slipar mer granntänderna bredvid luckan 0-1,5mm. Ett digitalt avtryck tas och sedan designar och framställer tandteknikerna själva bron, oftast i helkeramiska material som zirkoniumdioxid och lithiumdisilikat. När vi har provat bron och vi är nöjda med passform, färg och höjd cementerar vi den på plats. Du håller rent under bron med hjälp av mellanrumsborstar, tandstickor och en special tandtråd som kallas superfloss. Det blir snyggt och hållbart.

Proteser

I vissa fall är proteser den bästa behandlingen för dig. Det kan även vara ett första steg i en större behandling innan tex. Större implantat- eller tandstödda broar. Proteserna fäster mot tänder (om det finns några), slemhinna, gom och läppar. De är avtagbara och skall inte användas nattetid.

Kvinna 25 år. Trauma mot framtand som måste tas bort. Skador på granntänder

Roten borta. Titan fixtur med keramisk distans

Helkeramisk krona på plats. Granntänder lagade med composit.

Kvinna 63 år. Frakturerad rot

Installerad titan skruv

Helkeramisk krona placerad.